RYBY A PLODY MOŘE

ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce

Marinovaná chobotnička

Suroviny (pro 4 osoby): 8 malých chobotniček – rozpůlené

Marináda: 3 PL koriandru (stonku) – nasekaného, ¼ šálku citron. šťávy, 2 čili papriky – nasekané, 2 PL soj. omáčky, 2 stonky meduňky – najemno nasekané, 2 ČL zázvoru - najemno nasekaného

Příprava (doba přípravy 10 min.): Připravíme si nejdříve marinádu dle potřebných ingrediencí. Chobotničky naložíme cca na 1 hod. do marinády. Poté robotničky vyjmeme, osušíme a rozložíme na rozpálený gril.
Grilujeme 30 – 60 sekund po obou stranách.

Příloha: Podáváme se zeleným salátem dle volby.

Krevety na čili

Suroviny (pro 4 osoby): 16 čerstvých krevet, 1 čili paprika – nasekat najemno, 1 ČL soli, ½ ČL černého pepře

Příprava (doba přípravy 8 min.): Odstraníme od krevet hlavy – ponecháme pouze ocasy. Smícháme čili papriku, sůl, pepř a posypeme touto směsí krevety. Krevety rozložíme na rozpálený gril a grilujeme 3 – 4 minuty. Kontrolou je pro nás změna barvy krevet.

Příloha: rýže s dušenou zeleninou

Poznámka: Krevety jíme rukama, maso vysáváme rty. Schránka krevet je taktéž konzumovatelná.

Rybí filé v bylinkové krustě

Suroviny (pro 4 osoby): 8 pevných rybích filetů

Bylinková krusta : 1 PL máty peprné (nasekané), 1 PL koriandru (nasekaného), 2 šalotky ( najemno nasekané), 1 ČL oleje, černý pepř – čerstvě namletý, limetka

Příprava (doba přípravy 12 min.): Připravíme si dle rozpisu bylinkovou krustu, ve které jednotlivé plátky filé obalíme. Grilujeme po obou stranách cca 4 – 5 minut. Limetkou hotové filé pokapeme.

Příloha: rýže a zeleninový salát

Krevety na zázvoru

Suroviny (pro 4 osoby): 1kg krevet, 2 stroužky česneku (prolisujeme), ¼ hrnku soj. omáčky, ¼ hrnku suchého bílého vína, 1 PL zázvoru (najemno nasekaného), 2 PL zázvoru (nasekaného), 350 ml čili omáčky, špejle na špízy (předem namočíme ve vodě)

Příprava (doba přípravy 14 min.): Krevety zbavíme hlav a na každou špejli napíchneme 4 krevety. Ze zbývajících ingrediencí připravíme omáčku, zalijeme jí krevety a necháme 30min. uležet. Grilujeme 3 – 4 minuty, dokud krevety nezrůžoví.

Příloha: rýže se salátem

Rybí filé s Wasabi salátem

Suroviny (pro 4 osoby): 8 rybích filetů, 2 PL sojové omáčky

Příprava Wasabi salátu: 2 salátové okurky, Wasabi pasty (= křenová pasta), 1 PL octa, 1 ½ ČL cukru

Příprava (doba přípravy 14 min.): Okurky nastrouháme na kolečka. Smícháme Wasabi pastu, ocet, cukr s okurkovými kolečky a necháme 10 min uležet. Plátky filé potřeme sojovou omáčkou a poklademe na rozpálený gril. Grilujeme cca 3 – 4 minuty. Filé servírujeme na okurkový salát, nakonec okořeníme pepřem.

Příloha: dušená rýže

Losos v koriandrové krustě

Suroviny (pro 4 osoby): 4 filety z lososa (bez kůže), olej, 2 PL koriandru, čerstvě mletý pepř, 2 limetky (rozpůlíme), 300g zeleniny dle výběru ( fazolové lusky, chřest, aj.)

Příprava (doba přípravy 5 min.): Filety potřeme olejem. Smícháme koriandr s pepřem a touto směsí posypeme jednu stranu lososa. Takto obalené filety poklademe spolu s limetkou na rozpálený gril a grilujeme 2- 3 minuty. Současně rozložíme na gril zeleninu, kterou necháme lehce opéci 1 minutu. Dříve než je grilování u konce, přiklopíme potraviny zvonkovou poklicí.

Příloha: Opečeného lososa pokapeme limetkou a podáváme s grilovanou zeleninou.

Krevetový špíz

Suroviny (pro 4 osoby): 16 středně velkých krevet

Příprava marinády: 3 PL citronové kůry, 2 ČL oregana, ½ ČL lisovaného česneku, 1 čili paprika (nakrájíme), olej

Příprava (doba přípravy 10 min.): Odstraníme krevetám hlavy – ponecháme pouze ocasy a každou krevetu napíchneme na malý špíz. Připravíme marinádu, do které špízy namočíme na 5 minut.
Poté vyjmeme a grilujeme 3 – 4 minuty z obou stran.

Příloha: pečené brambory, zelený salát

Pečený tuňák s cuketou

Suroviny (pro 4 osoby): 8 rybích filetů, olej, černý pepř (čerstvě mletý), 2 cukety, 24 stonků koriandru, 2 PL šťávy z limetky, 2 PL sojové omáčky

Příprava (doba přípravy 10 min.): Tuňáka pomažeme olejem a posypeme pepřem. Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Stonky koriandru položíme na filé, a několika plátky cukety filé ovineme. Grilujeme 1 -2 minuty po obou stranách. Ze šťávy z limetky a sojové omáčky připravíme šťávu, ve které již hotovou rybu namáčíme – přímo při konzumaci.

Příloha: rýže

Tuňákové špízy

Suroviny (pro 4 osoby): 550g tuňáka, 24 sladkých fazolových lusků, 1 PL olivového oleje, černý pepř, sezamová semínka, ½ hrnku majonézy, 1 PL nasekané petrželky, 1 PL šťávy z limetky

Příprava (doba přípravy 10 - 14 min.): Tuňáka nakrájíme na silné pruhy a střídavě s fazolovými lusky je napíchneme na špízové jehly. Špízy lehce potřeme olejem, posypeme čerstvě umletým pepřem a nakonec posypeme sezamovým semínkem. Majonézu smícháme s petrželkou, šťávou z limetky a vzniklou omáčkou naplníme misky na dipy. Špízy poklademe na rozpálený gril a grilujeme 2 - 3 minuty po obou stranách. Hotové špízy servírujeme společně s omáčkou.

Příloha: rýže nebo nudle