OMÁČKY

ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce

Omáčka z červeného vína

Suroviny: 500ml červeného vína, ½ hrnku zavařeniny z černého rybízu, 1 hrnek masového vývaru, čerstvě mletý pepř, 2 PL sojové omáčky, 2 PL oregana

Příprava: Ingredience smícháme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 5 minut, necháme vychladnout.

Doporučujeme: k hovězímu, vepřovému, jehněčímu i kuřecímu masu

Koriandrové Pesto

Suroviny: 1 hrnek olivového oleje, 1 PL nastrouhané citronové kůry, ½ ČL nasekané čili papriky, 2 stonky koriandru, 1 hrnek bazalky (najemno nakrájené), ½ hrnku piniových semen, 3 stroužky prolisovaného česneku, 3 PL citronové šťávy, sůl, pepř dle chuti, olivový olej

Příprava: Přísady rozmixujeme na hladkou hmotu, naplníme jí skleněnou nádobu a povrch zalijeme olivovým olejem.Skladujeme na chladném místě.

Doporučujeme: Ideální ke všem druhům masa. Nedoporučujeme k mořským plodům.

Sladkokyselá omáčka

Suroviny: 1/3 hrnku rajčatové šťávy, 1 stroužek prolisovaného česneku, ¼ hrnku rybího vývaru, 2 PL přírodního cukru, ¼ hrnku zeleninového vývaru, šťáva ze 3 limetek

Doporučujeme: ke kuřecímu masu, mořským plodům a zelenině

„Spice rub“

Suroviny: 1/3 hrnku přírodního cukru, 1 ČL soli, 1 ČL pimentu, 1 ČL mletého koriandru, 1 ČL muškátového ořechu, 1 ČL skořice, ¼ ČL mletého hřebíčku

Doporučujeme: Ideální dip ke všem druhům masa, zelenině i mořským plodům.

Omáčka Hoisin – domácí příprava

Suroviny: 2 ČL oleje, 3 stroužky prolisovaného česneku, 4 sušené pálivé papričky, ½ hrnku neslazené pasty z červených fazolí, 1 ČL soli, cukru, 2 ČL sojové omáčky, PL vody, 3 PL octa

Příprava: Rozehřejeme olej, přidáme celé papričky a česnek. Smažíme asi 2 minuty – česnek nám jemně zhnědne. Papričky vyndáme, k česneku přidáme fazolovou pastu a zbývající ingredience. Dusíme na mírném ohni 20 minut, poté omáčku rozmixujeme. Skladujeme v uzavřené skleněné nádobě v lednici.

Doporučujeme: Výtečná.