KUŘECÍ MASO

ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce

Kuřecí prsíčka na koriandru

Suroviny (pro 4 osoby): 4 kuřecí prsa, 3 PL koriandru – nasekaného, 1 PL citron. šťávy, 2 PL sladké čili omáčky, 1 ČL mletého kmínu, Čili omáčka – pro dochucení

Příprava (doba přípravy 10 min.): Prsa podélně rozpůlíme. Ze zbylých ingrediencí si připravíme marinádu a vložíme do ní kuřecí prsa. Necháme marinovat minimálně 20 min, poté maso položíme na rozpálený gril a grilujeme po obou stranách 2 – 3min.

Příloha: rýže, dochutíme čili omáčkou

Kuře „Hoisin“ - s nudlemi

Suroviny (pro 4 osoby): 4 kuřecí prsa, 2 PL sojové omáčky, 1 1/2 PL Hoisin omáčky (možno vyrobit i domácí – viz omáčky), 3 hrnky kuřecího vývaru, 1 čili paprika (najemno nasekaná), 500g nudlí Hokkien (event. čínské nudle), 8 šalotek (rozpůlíme)

Příprava (doba přípravy 20 min.): Prsa nakrájíme na nudličky. V misce smícháme soj.omáčku s omáčkou Hoisin. Ve vzniklé omáčce namáčíme kuřecí nudličky. Kuřecí vývar smícháme s čili paprikou a přivedeme k varu. Kuřecí nudličky vyjmeme z omáčky, poklademe na gril a grilujeme spolu se šalotkami cca 2 minuty. Zatímco grilujeme vložíme nudle na 1 minutu do vroucího kuřecího vývaru. Hotové nudle podáváme v misce i s pikantním vývarem a navrch poklademe kuřecí nudličky se šalotkou.

Kuřecí špíz ve sladkokyselé omáčce

Suroviny (pro 4 osoby): 500g kuřecích prsou, 2 PL citron. šťávy, 2 PL medu, 2 ČL sezamových semínek, 1 ČL zázvoru (nastrouhaného)

Příprava (doba přípravy 8 min.): Prsa nakrájíme na proužky a napíchneme na špízovou jehlu. Smícháme citron. šťávu s medem, sezam. semínky a zázvorem. Špízy grilujeme 3 – 4 minuty ze všech stran. Na talíř naservírujeme dušenou rýži, na ni hotové špízy a zalijeme sladkokyselou omáčkou.

Příloha: dušená zelenina

Kuře v sezamové krustě

Suroviny (pro 4 osoby): 4 kuřecí prsa, 1 bílek, ½ hrnku sezamových semínek, olej

Příprava dipu: 2 PL Hoisin omáčky, 2 PL sojové omáčky, 1 PL čili omáčky

Příprava (doba přípravy 5 min.): Prsa nakrájíme na tenké plátky, potřeme je bílkem a posypeme sezamovým semínkem. Grilovací desku lehce pomažeme olejem a rozložíme na ni plátky masa. Grilujeme 3 – 4 minuty.
Dip servírujeme přímo s přílohou.

Příloha: rýže, nudle

Kuře „Tepan Yaki“

Suroviny (pro 4 osoby): 4 kuřecí prsa, 2 ČL lisovaného česneku, 3 PL sojové omáčky, 1 ČL černého pepře (čerstvě namletého), 1 červená čili paprika (nasekaná nadrobno)

Příprava sojové rýže: ½ hrnku soj. Omáčky, 1 PL přírodního cukru, 1 PL strouhaného zázvoru, vařená rýže

Příprava (doba přípravy 10 min.): Z česneku, sojové omáčky, pepře a čili papriky připravíme marinádu, do které naložíme kuřecí prsa – minimálně na 20 minut. Přísady na přípravu sojové rýže – viz rozpis – přivedeme v hrnci k varu a vaříme 1minutu. Marinovaná prsa grilujeme po obou stranách cca 2 až 3 minuty.
Sojovou rýži naservírujeme na talíř a na ni navršíme grilovaná prsa.

Kuře „Balsamico“

Suroviny (pro 4 osoby): ½ hrnku balzamikového octa, 2 PL přírodního cukru, 2 ½ PL citron. šťávy, 1 PL olivového oleje, 4 kuřecí prsa (rozpůlíme), 2 limetky

Příprava (doba přípravy 5 min.): Z octa, cukru, citronové šťávy a oleje připravíme marinádu. Pomažeme jí kuřecí prsa. Půlky limetek a marinované maso grilujeme cca 4 – 5 minut, tzv. „do zlatova“. Upečené maso před konzumací pokapeme šťávou z ugrilovaných limetek.

Příloha: zelený salát

Kuře na tymiánu

Suroviny (pro 4 osoby): 4 kuřecí prsa, olivový olej, 2 ČL prolisovaného oleje, 2 PL tymiánu, 1 ČL nastrouhané citronové kůry, 2 PL citronové šťávy, mletý pepř, čtvrtky citronu

Příprava (doba přípravy 5 min.): Prsa diagonálně prořízneme a položíme do mělké mísy. Ze zbylých přísad připravíme zálivku, kterou na maso nalijeme a necháme 15 min uležet. Grilujeme 3 -4 minuty po obou stranách, opečené maso nakonec pokapeme citronovou šťávou.

Příloha: salát, bílý chléb