JEHNĚČÍ

ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce

Jehněčí kotlety v kari omáčce

Suroviny (pro 4 osoby): 12 plátků jehněčích kotlet

Kari marináda: 1 PL kari, 3 PL kokosového krému ( event. mléka), 1 PL koriandru - nasekaného

Příprava (doba přípravy 5 min.): Smícháme kari s kokosovým krémem a koriandrem. Vzniklou marinádou zalijeme kotlety a necháme 20 min uležet. Kotlety vložíme na rozpálený gril a grilujeme každou stranu 2 minuty (na oblíbený stupeň úpravy – medium, rare, well done).

Příloha: rýže se zeleninou

Jehněčí kotletky s jogurtovou omáčkou

Suroviny (pro 4 osoby): 2 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, 2 ČL hořčičných semínek, 2 stroužky česneku (prolisujeme), 250ml tučného jogurtu, 1 salátová okurka (nastrouháme), 1 PL čerstvé petrželky (najemno nasekáme)

Příprava (doba přípravy 6 min.): Kotlety odblaníme a položíme na mělký talíř. Lehce potřeme olivovým olejem a opepříme. Připravíme omáčku z hořčičných semínek, lisovaného česneku, jogurtu, nastrouhané okurky a petržele. Naložené kotlety v oleji ugrilujeme na požadovaný stupeň křehkosti a hotové nakrájíme na kousky.
Podáváme s připravenou omáčkou, do které maso namáčíme.

Jehněčí kotletky ala balsamico

Suroviny (pro 4 osoby): 1 kg jehněčích kotlet

Příprava marinády: 3 PL máty peprné ( nasekáme), ½ hrnku hořčičných semínek, čerstvě mletý pepř, ½ hrnku balzamikového octa, ½ hrnku červeného vína, ½ hrnku sojové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 PL medu

Příprava (doba přípravy 5 min.): Připravíme marinádu z uvedených přísad, potřeme jí kotlety, které necháme alespoň 15 minut uležet. Marinované kotlety grilujeme 2 minuty z každé strany.

Příloha: bramborová kaše

Jehněčí steak na rozmarýnu

Suroviny (pro 4 osoby): 8 jehněčích kotlet, PL rozmarýnu, 1/3 hrnku červeného vína, čerstvě mletý pepř, ¼ ČL prolisovaného česneku

Příprava (doba přípravy 5 min.): Z rozmarýnu, vína, česneku a pepře připravíme omáčku, kterou kotlety zalijeme a necháme natáhnout alespoň 20 minut. Naložené maso grilujeme 2 – 3 minuty.

Příloha: fazolové lusky