HOVĚZÍ MASO

ČL = čajová lžička
PL = polévková lžíce

Hovězí na čili

Suroviny (pro 4 osoby): 500g hov. boku, panenky, nebo svíčkové, 3 čerstvé čili papriky – nasekané najemno, 2 PL sojové omáčky, 1 ČL zázvoru – nasekaného, ½ ČL česneku – prolisovaného, zelený salát dle volby, ½ šálku kešu ořechů – nasekaných, sojová omáčka – k dochucení

Příprava (doba přípravy 10 min.): Maso rozkrájíme na tenké nudličky, přidáme čili papriku, sojovou omáčku, zázvor, česnek a promícháme. Necháme uležet 20 min. Salát omyjeme, nasekáme a vložíme do mísy. Uleželé masové nudličky osmažíme po obou stranách cca 1 – 2 min, posypeme ořechy, dochutíme soj. omáčkou a navršíme na salát.

Hovězí špíz

Suroviny (pro 4 osoby): 500g hovězího boku, svíčkové nebo panenky, 1 cuketa, 2 ČL kůry z limetky (nastrouhané), ½ hrnku sojové omáčky, 2 ČL zázvoru (nastrouhaného), 2 ČL oleje

Příprava (doba přípravy 10 min.): Maso nakrájíme na proužky, cuketu na plátky a střídavě napíchneme na špízovou jehlu. Smícháme kůru z limetky, sojovou omáčku, zázvor a olej. Špízy rozložíme na mělký talíř a polijeme touto marinádou. Necháme 15 minut uležet. Poté špízy poklademe na rozpálený gril a grilujeme 3 – 4 minuty po obou stranách (medium, rare, well done).

Příloha: rýže se zeleninou

Hovězí steak „Tepan Yaki“

Suroviny (pro 4 osoby): 500g svíčkové, panenky, 24 šalotek

Příprava omáčky: ½ hrnku soj. Omáčky, 1 PL šťávy z limetky, 1/3 hrnku bílého suchého vína, 2 PL medu, 1PL sezamových semínek

Příprava (doba přípravy 12 min.): Připravíme omáčku dle rozpisu, vložíme do kastrolu a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty na mírném ohni, poté necháme vychladnout. Omáčku rozdělíme do servírovacích misek na dipy. Maso nakrájíme na plátky a spolu se šalotkou naservírujeme na tác. Maso i šalotku smočíme v omáčce a položíme cca na 1 minutu na rozpálený gril.

Příloha: rýže

Pesto steak

Suroviny (pro 4 osoby): 4 hovězí kotlety, 2/3 hnku Pesto omáčky (hotový produkt), 1 červená paprika (nakrájíme na čtvrtky), 2 cukety (podélně rozpůlíme), čerstvě mletý pepř

Příprava (doba přípravy 4 min.): Kotlety zbavíme přebytečného tuku a potřeme pesto omáčkou. Omáčkou potřeme taktéž nakrájenou zeleninu. Maso i zeleninu grilujeme po obou stranách cca 3 – 4 minuty.

Příloha: nudle, zelený salát, bílý chléb