VEPŘOVÉ MASO

Ražniči

Suroviny: 40 dkg vepř. masa z kýty nebo plece, 10 dkg uzené slaniny, 2 větší cibule, 1 zelená paprika, 2 rajčata, olej na potření pánve, na marinádu: 2 lžíce oleje, 1 utřený stroužek česneku, 1 lžíce citr. šťávy, sůl, pepř

Příprava: Omyté a osušené vepřové maso nakrájíme přes vlákna na ploché kousky o průměru cca 4 cm. Lehce je naklepeme a nejméně na 30 minut naložíme do marinády, kterou si připravíme smícháním oleje, utřeného s česneku, citr. šťávy, soli a pepře. Mezi tím si připravíme slaninu nakrájenou na plátky a cibuli překrojenou na čtvrtky nebo osminky. Marinované maso střídavě napichujeme na jehlu nebo špejli spolu s cibulí a slaninou. Nádobu zahříváme na vyšším stupni tepelného zdroje asi 3-5 minut. Nádoba je správně nahřátá, vytvoří-li se po stříknutí vody na dno nádoby kuličky. Pak do ní naskládáme jehly se surovinami a opékáme z každé strany asi 7 minut do zlatova. Hotové ražniči přendáme na mísu, přelijeme výpekem a ozdobíme plátky rajčat a papriky.

Příloha: vařené či smažené brambory, bramborová kaše, hranolky, zeleninové saláty, případně hořčice a jemně nakrájená cibule, tatarská omáčka

Pikantní plátky

Suroviny: 4 plátky krkovice bez kosti - cca po 15 dkg, na marinádu: 2 celá vejce, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce kečupu, 6 stroužků česneku, 1 lžička sladké papriky, trochu chilli, 1 lžička majoránky nebo bazalky, 2 lžíce oleje, na smažení: 2 lžíce oleje nebo sádla

Příprava: Omyté a papírovým ubrouskem osušené vepřové plátky vykostíme a naklepeme. Lehce je osolíme, naložíme na několik hodin do marinády a uchováme v chladničce. Marinádu připravíme tak, že do rozšlehaných vajec vmícháme ostatní přísady. Nádobu nahříváme na vyšším stupni tepelného zdroje asi 5 minut. Pánev je správně nahřátá, vytvoří-li se po stříknutí vody na dno pánve kuličky. Tepelný zdroj snížíme na střední stupeň. Do pánve dáme ztužený tuk nebo sádlo. Tuk se prakticky okamžitě rozpálí. Pak osmažíme připravené vepřové plátky. Z každé strany smažíme 2 -3 minuty. Na opečeném mas se vytvoří z marinády pikantní krusta. Hotové maso je šťavnaté a křehké.

Příloha: vařené brambory, pečivo, chléb, čerstvá nebo nakládaná zelenina, zelen. saláty apod.

Poloviční kapsa

Suroviny: brambory, vepřová kýta, sůl, černé koření, sterilizované lečo, česnek, cibule, petrželová nať, worcestrová omáčka, strouhaný sýr

Příprava: Z 10 brambor připravíme těsto na bramborové placky. Bez oleje upečeme 4 ks bramborových placek (každou přes celou pánev). Do pánve vložíme cibuli a česnek. Restujeme asi 3 minuty. Vložíme maso, necháme zatáhnout a přidáme malou lžíci worcesteru, promícháme a do směsi vmícháme polévkovou lžíci sterilizovaného leča a prohřejeme. Směs vložíme na bramborové placky a přeložíme. Posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme rajčátkem a petrželovou natí.

Příloha: podáváme bez přílohy

Tepelná příprava: 10 minut

Masová rolka

Suroviny: vepřové plátky, králík, cibule, kápie, feferonka, sůl, koření, bazalka, červená paprika

Příprava: Králíka vykostíme. Ze hřbetu a dvou zadních noh připravíme plátky masa (z předních noh a krku uvaříme vývar). Plátky vepřového a králičího masa silně naklepeme. Z alobalu natrháme pásky široké 9 cm. Na okraj alobalu poklademe vepřové maso velikosti 10 × 20 cm. Mírně osolíme, okořeníme a dáme štipku bazalky. Na to položíme plátky bazalky. Na to položíme plátky králičího masa. Opět mírně okořeníme a přidáme mletou červenou papriku, kolečko cibule, pásek papriky (kápii nebo feferonku). Společně s alobalem zabalíme a utáhneme. Takto si připravíme asi 5 rolek. Rozpálíme pánev a do něj vložíme rolky pokapáváme olejem. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 10-15 min. Zmírníme zdroj tepla, otočíme a přidáme lžíci másla a 2 dl vody. Pečeme pod pokličkou 20 minut.

Plněná sekaná roláda

Suroviny: 1 kg mletého masitého vepřového bůčku, 3 vrchovaté lžíce solamylu, 2 dcl studeného mléka, sůl, pepř, 1 lžička sádla, náplň: 4 vejce usmažená na 1 lžičce másla a na cibuli, 10 dkg měkkého salámu nebo uzeného masa, sterilovaný hrášek nebo zeleninová směs

Příprava: Mleté maso dobře promícháme se solamylem, mlékem, solí a pepřem. V chladničce necháme 1-2 hodiny proležet. Na mokrý mikroten dáme polovinu masové hmoty a vytvoříme z ní plát asi 1 cm vysoký. Ten potřeme usmaženými vejci, poklademe plátky salámu a posypeme hráškem nebo zeleninou. Mokrýma rukama zarolujeme a oba konce dobře uzavřeme. Tímto způsobem upravíme i druhou polovinu masové směsi. Máte tedy dvě rolády. Nádobu zahříváme asi 3 minuty na max. stupni tepelného zdroje. Do takto připravené nádoby vložíme rolády, přiklopíme poklicí a tepelný zdroj snížíme na střední stupeň. Opékáme ze všech stran, celkem asi 40 minut. Hotovou pečeni necháme chvíli prochladnout a potom ji krájíme.

Příloha: brambory vařené, zeleninové saláty, brambory pečené, bramborová kaše, bramborový salát apod.

Zapečené maso s jablkami

Suroviny: vepřové maso, plátky surových jablek, plátky eidamu, sůl, zelené steakové koření, worcestrová omáčka

Příprava: Nakrájíme 4 plátky masa asi 1 cm, naklepeme, osolíme a okořeníme. Vložíme do suché rozpálené pánve. Orestujeme 3 minuty na každé straně. Pokapeme worcestrovou omáčkou a opět lehce orestujeme. Maso vyndáme a na šťávě restujeme plátky jablek hrubé asi 0,5 cm. Orestované plátky jablek rozložíme po mase a překryjeme sýrem. Dáme zpět do pánve a zapečeme pod pokličkou cca 1 minutu.

Příloha: opékané brambory v šlupce, hranolky, krokety, dušená rýže

Tepelná příprava: 10-12 minut

Vepřová žebírka v ostré marinádě

Suroviny: 800 g masitých vepřových žebírek, na marinádu: 500 ml 10stupň. světlého piva, 2 lžíce hnědého přírodního cukru, 1 lžička soli, šťáva a kůra z 1 limetky, 1 lžička drceného koriandru, 1-2 feferonky

Příprava: Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, přidáme cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme. Do marinády vložíme omytá a na porce připravená žebírka. V chladu necháme několik hodin proležet. Nádobu zahřejeme 5-6 minut na středním stupni tepelného zdroje. Vytvoří-li se kolující kapky po stříknutí vody na její dno, můžeme začít péci. Do nádoby vložíme okapaná žebírka a opékáme je z každé strany cca 10 minut. Opékáme pomalu, proto snížíme teplotu až téměř na minimum. Během pečení potíráme žebírka zbylou marinádou. Před koncem pečení marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout. Hotová žebírka přendáme na talíře a každou porci polijeme vysmahnutou šťávou.

Příloha: chléb