RYBY

Mořská panna

Suroviny: rybí filé, střední cibule, barevná kápie, ananas, drcené vlašské ořechy, bíle víno, sůl, bílé koření, šalvěj, sladká smetana

Příprava: Asi 40 dkg filé nakrájíme na kostky a mírně okořeníme. Vložíme do suché rozpálené pánve. Restujeme 2 minuty. Zasypeme nakrájenou cibulí a kápií. Opět mírně orestujeme a zalijeme 1 dcl vína. Přidáme 5 dkg rozdrcených ořechů a na 1 minutu přikryjeme pokličkou. Po odkrytí zalijeme smetanou a necháme zahustit. Po odstavení přidáme ananas a zamícháme.

Příloha: opékané brambory, opečený toustový chléb, bramborové krokety

Tepelná příprava: 10-12 minut

Rybí filé „Šumava“

Suroviny: 600 g mrazeného rybího filé, 1 sklenička hub v sladkokyselém nálevu (350 ml), 40 g másla, kečup, 100-150 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, na ozdobení: 2 rajčata, petrželová nať

Příprava: Sterilizované houby vložíme do cedníku, opláchneme a necháme okapat. Do nádoby naskládáme nerozmražené plátky rybího filé. Osolíme, na plátky ryby navrstvíme připravené houby, pokapeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do rozehřáté trouby a při 180-210 °C pečeme zhruba 25 min. Na hotovém pokrmu se vytvoří z roztaveného sýra „kůrka“. Před podáváním zdobíme plátky rajčat a zelenou petrželovou natí.

Přílohy: vařené brambory, pečené brambory, pečivo, chléb

Smažený kapr

Suroviny: půlka šupinatého kapra - cca 1000 g, 200 ml mléka, sůl, na obalení: hladká nebo polohrubá mouka, 2 vejce, strouhanka, na smažení: cca 75 ml oleje, na obložení: citrón, petrželka

Příprava: Očištěného a šupin zbaveného kapra nakrájíme na 6 porcí, které vložíme na 20 minut do osoleného mléka. Poté porce ryby osušíme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Nádobu zahřejeme 4 minuty na středním stupni tepelného zdroje, rozpálíme v ní ztužený tuk a obalené porce kapra smažíme z obou stran dozlatova. To trvá celkem asi 10 minut. Usmaženého kapra upravíme na mísu a ozdobíme plátky citrónu a petrželkou.

Příloha: vařené, smažené či pečené brambory, bramborová kaše, bramborový salát, francouzský salát, čerstvá zelenina apod.

Kapr na cibuli

Suroviny: 1000 g porcí kapra, 3 lžíce oleje, 50 g másla, 300 g cibule, 70 g hladké mouky, sůl, snítka šalvěje, půl lžičky mletého pepře, citrón nebo limetka

Příprava: Porce kapra, zbavené šupin omyjeme a osušíme. Každou porci osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Nádobu zahřejeme 5 minut na středním stupni tepelného zdroje. Když se vytvoří kolující kapky po stříknutí vody na její dno, je nádoba připravená k pečení. Obalené porce kapra potřeme olejem a ze všech stran je v připravené nádobě opečeme. Opečené vyjmeme, do nádoby přidáme máslo a zbytek oleje a na kolečka nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Polovinu cibule odebereme a na cibuli, která v nádobě zůstala, rozložíme opečené porce kapra. Na ně navršíme odebranou část cibule a zasuneme snítku šalvěje. Přiklopíme poklicí a ve vyhřáté troubě pečeme při 180-200 °C cca 15 minut. Po této době poklici sundáme a dopečeme 5 minut. Každou porci kapra obložíme přiměřeným množstvím cibule a ozdobíme dílky citrónu nebo limetky.

Příloha: chléb, vařené či pečené brambory, čerstvá zelenina