PŘÍLOHY

Brambory vařené

Suroviny: 1,5 kg syrových brambor, sůl, kmín, celerová nať

Příprava: Syrové brambory oloupeme, omyjeme a rozčtvrtíme nebo nakrájíme na kostky. Vložíme je do nádoby, osolíme a přilijeme cca 3 dcl vody. Přiklopíme poklicí a postavíme na tepelný zdroj, který jsme zapnuli na maximum. Jakmile začne voda vařit, zmírníme teplotu na minimum. Bez zvedání poklice vaříme asi 10-15 minut. Pak tepelný zdroj vypneme a brambory necháme ještě několik minut „dotáhnout“. Máme-li rádi aromatické brambory, pak s nimi vaříme kmín a celerovou nať.

Poznámka: Obdobným způsobem vaříme brambory ve slupce. K vaření vybíráme menší brambory stejné velikosti. Před vařením je pečlivě omyjeme kartáčkem.

Dušená rýže

Suroviny: 40 dkg rýže, 2-3 lžíce tuku (máslo, olej), 2-3 hřebíčky, 1 menší cibule, voda, sůl

Příprava: Přebranou rýži dobře promyjeme. Nejprve několikrát v teplé a potom ve studené vodě. Nádobu zahříváme zhruba 3 minuty na vysokém stupni tepelného zdroje. Přidáme tuk a polovinu cibule nakrájené na drobné kostičky. Zdroj tepla snížíme na střední stupeň. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme připravenou rýži, sůl a druhou polovinu cibule, do které jsme napíchali hřebíčky. Zalijeme vodou, aby dosahovala alespoň 1 cm nad rýži. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 8 minut od bodu varu. Potom vypneme tepelný zdroj a rýži necháme ještě asi 5-10 minut dojít.

Poznámka: Během vaření nezvedáme poklici. Unikala by pára a tím by se prodloužila doba potřebná k vaření.

Obměna: Místo vody můžeme použít masový nebo zeleninový vývar.

Dušenou rýži podáváme jako přílohu k zeleninovým, masitým i drůbežím pokrmům.

Bramboráky

Suroviny: 60 dkg brambor, 1 dcl horkého mléka, 1 vejce, 1 lžíce majoránky, 7 dkg polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tuk na smažení

Příprava: Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Část vyloužené vody slijeme. Potom brambory polijeme horkým mlékem a přidáme vejce, sůl, koření, rozetřený česnek a tolik mouky, aby těsto bylo řídké jako na lívance. Pánev zahříváme na maximálním stupni tepelného zdroje asi 2 minuty. Na dně správně nahřáté pánve se po stříknutí vody vytvoří drobné kuličky. Tepelný zdroj přepneme na střední stupeň. Na dno pánve lijeme těsto (je možné nechat rozpustit trochu tuku), které rozetřeme do tvaru placky, po obou stranách je pečeme do zlatova. Po každém upečeném bramboráku můžeme pánev znovu vymastit. Hotové bramboráky plníme masem praveným jako minutka nebo dušeným zelím, zeleninou, apod.

Poznámka: Upečeme-li malé bramboráčky o průměru asi 7-8 cm, podáváme je jako přílohu místo bramborových knedlíků, např. k vepřové pečeni se zelím, ke guláši, k minutkám apod.

Kynuté knedlíky

Suroviny: 0,5 kg hrubé mouky, 1 lžička soli, 1 vejce, 1 lžička cukru, 0,25 l vlažné vody nebo mléka, 3 dkg droždí

Tip: Na rychlé vymíchání těsta Vám skvěle poslouží náš Ronic 20.

Příprava: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vykynutý kvásek. Kvásek připravíme z poloviny vlažné vody nebo mléka, cukru a droždí. Do druhé poloviny vody nebo mléka rozkvrdláme vejce a také přidáme k mouce. Zaděláme těsto, které nemá být příliš tuhé. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme přikryté ubrouskem kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny. Vál posypeme moukou, položíme na něj těsto, rozdělíme ho na čtyři díly. Z každého dílu vytvoříme podlouhlé knedlíky, které necháme pod ubrouskem asi 10 minut odpočinout. Nejlépe čtvercovou nádobu zahřejeme a potom do ní dáme 2-3 dcl vody. Teplotu nastavíme na maximum. Když voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, přiklopíme poklicí a tepelný zdroj snížíme na střední stupeň. Vaříme 20 minut. Celou dobu varu sledujeme, aby se voda vařila. Knedlíky neobracíme, proto je zbytečné nadzvedávat poklici, unikala by pára. Uvařené knedlíky vyjmeme a pomocí nitě je nakrájíme na plátky. Podáváme je jako přílohu k omáčkám, zejména smetanovým, ke guláši, perkeltům, ragú apod.

Obměna: Do těsta můžeme přidat na kostičky nakrájené rohlíky. Ostatní postup je stejný. Připravili jsme takto „houskový kynutý knedlík“. Tímto způsobem lze vařit i knedlíky v prášku.

Bramborové knedlíky

Suroviny: 800 g vařených prolisovaných brambor, 200-250 g hrubé mouky, 100 g hrubé pšeničné krupice, 1 vejce, sůl

Příprava: Oloupané a omyté brambory uvaříme do měka. Necháme je prochladnout a potom je prolisujeme. Přidáme mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3-4 stejné díly. Na pomoučeném válu z každého dílu vytvarujeme váleček. Pracujeme rychle, protože delším stáním těsto řídne. Nádobu zahřejeme 5 minut na středním stupni tepelného zdroje a potom do ní nalijeme 300 ml vody. Jakmile voda začne vařit, vložíme do ní připravené knedlíky, přiklopíme poklicí a tepelný zdroj snížíme téměř na minimum. Pomalu vaříme 15-20 minut. Knedlíky nemusíme obracet, proto nezvedáme poklici, zbytečně by unikala pára. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme (nejlépe nití) na plátky asi 1 cm silné.

Bramborové hranolky smažené

Suroviny: 1200 g brambor, cca 100 ml oleje, sůl

Příprava: Syrové brambory oloupeme a omyjeme. Nakrájíme z nich 4-6 cm dlouhé a necelý 1 cm silné hranolky. Vložíme je do studené vody a asi 15 minut je necháme máčet. To proto, aby se z nich vyplavila část škrobu. Hranolky potom dobře osušíme v čisté utěrce. Nádobu zahřejeme 5-6 minut na středním stupni tepelného zdroje. Stříkneme-li na dno zahřívané nádoby vodu a utvoří-li se kolující se kapky, nádoba je připravená ke smažení. Na její dno rozložíme v jedné vrstvě hranolky, pokapeme je olejem, tepelný zdroj snížíme na střední stupeň a hranolky opékáme (bez poklice) ze všech stran. Když se začíná tvořit „kůrčička“, přidáme trochu oleje, zvýšíme tepelný zdroj a hranolky dosmažíme (stejně tak je možné připravit hranolky zcela bez tuku). Správně upravené hranolky musí mít zlatou barvu. Hotové posolíme a ihned podáváme.

Obměna: Podobně upravujeme i zmražené předsmažené hranolky, ale můžeme použít méně oleje.