POLÉVKY

Hovězí polévka

Suroviny: 0,5 kg hovězího žebra, 1 ks růžičkové kapusty, 1 lžička vegety, malá cibule, plátek celeru, kulička nového koření, sůl, petrželová nať

Příprava: Omyté maso lehce naklepeme a vložíme do nádoby. Přidáme nové koření, sůl a zalijeme asi 0,5 l vody a přiklopíme poklicí. Tepelný zdroj pod nádobou nastavíme na střední stupeň. Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu na minimum. Poklici během vaření nesundáváme, zbytečně by unikala pára. Dbáme však na to, aby se voda neustále vařila. Asi po 1 hod. je maso měkké. Vyndáme jej a do vývaru přidáme očištěnou, omytou a nakrájenou zeleninu. Vaříme zhruba 10-15 minut. Potom přilijeme 1-1,5 l vody, zvýšíme teplotu zdroje, a jakmile začne polévka vařit, opět snížíme na minimum. Povaříme asi 10 minut. Polévku můžeme zavařit vlasovými nudlemi, nočky, rýží nebo do ní vložíme nakrájené hovězí maso. Před podáváním bohatě sypeme zelenou petrželovou natí nebo pažitkou.

Boršč

Suroviny: 40 dkg hovězího předního masa nebo skopového masa, 20 dkg červené řepy, 30 dkg bílého zelí - čerstvého, 25 dkg brambor, 5 dkg rajčatového protlaku, 3 dkg másla, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, malá petržel, cibule, bobkový list, celý pepř, ocet, sůl, petrželka nebo kopr, kysaná smetana

Příprava: Maso očistíme, omyjeme, lehce naklepeme a vložíme do nádoby, zalijeme 1,5 l vody a přikryjeme poklicí. Tepelný zdroj pod nádobou zapneme na střední stupeň. Jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu na minimum. Udržujeme mírný var a poklici zbytečně nezvedáme. Když je maso měkké, t.j. asi po 1-1 1/4 hodině, vyjmeme ho a vývar přecedíme.Zelí nakrájíme na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a cibuli na nudličky a brambory na kostky. Pánev nahřejeme, dáme na dno máslo a počkáme, až se máslo rozpustí. Přidáme zeleninu a lehce ji několik minut orestujeme. Vložíme ji do připraveného vařícího vývaru, přidáme vařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky, bobkový list, pepř, 1 lžíci octa, sůl a přiklopené poklicí vaříme na středním stupni tepelného zdroje asi 15-20 minut. Hotový boršč ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme nakrájené maso a rozsekanou petrželku nebo kopr. Podáváme s kysanou smetanou.

Poznámka: Místo čerstvé řepy můžeme použít řepu naloženou, potom není nutné přidávat tolik octa.

Zeleninová polévka s knedlíčky z kuř. jater

Suroviny: 15 dkg zeleniny podle sezóny (mrkev, petržel, celer, kapusta, hrášek, fazolové lusky, kedluben apod.), 3 lžíce oleje, sůl, 3 lžíce máslové jíšky, na knedlíčky: 20 dkg kuřecích jater, 1 vejce, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi 7 lžic strouhanky na dohuštění pšeničné klíčky

Příprava: Nejprve očistíme a omyjeme zeleninu a nakrájíme ji na drobné kousky nebo ji nastrouháme. Nádobu nahřejeme na středním stupni tepelného zdroje asi 3 minuty. Pak přidáme olej a zeleninu a podusíme 5 minut. Po této době přilijeme 1,5 l vody, osolíme, přiklopíme poklicí a na středním stupni vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme knedlíčky. Syrová játra umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, strouhanku, jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, sůl, pepř a promícháme. Je-li hmota příliš řídká, přidáme ještě strouhanku nebo pšeničné klíčky. Mokrýma rukama tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do polévky. Na závěr přidáme asi 2-3 lžíce máslové jíšky a na minimálním stupni tepelného zdroje povaříme ještě asi 10 minut. Sypeme petrželovou natí.

Slepičí polévka s houbami

Suroviny: 1 balíček kuřecí drůbkové směsi o váze cca 70-80 dkg, 20 dkg zeleniny, cibule, hrst předem namočených sušených hub, lžíce másla nebo oleje, sůl, lžička mleté sladké papriky, na jíšku: 5 dkg másla, 5 dkg polohrubé mouky, petrželka

Příprava: Kuřecí maso a drůbky řádně opereme, očistíme a vložíme do nádoby, přidáme sůl a zalijeme vodou tak, aby bylo maso lehce potopeno. Tepelný zdroj zapneme nejprve na maximum a asi po 3 minutách přepneme na střední stupeň. Jakmile začne voda vřít, přikryjeme nádobu poklicí a tepelný zdroj přepneme na minimum. Pomalým varem vaříme asi 45 minut. Čím méně budeme poklici nadzvedávat, tím kratší dobu budeme maso vařit. Měkké maso vyjmeme, vývar případně přecedíme a zahustíme ho jíškou a dolijeme na celkový objem cca 2 l. Očištěnou, omytou zeleninu, cibuli i houby, které jsme propláchli a vymačkali z nich vodu, nakrájíme na drobné nudličky. Pánev zahříváme asi 3 min. na středním stupni tep. zdroje, přidáme máslo, připravenou zeleninu, cibuli i houby a krátce podusíme. Nakonec zasypeme červenou paprikou. Zamícháme, vše vložíme do zahuštěného vývaru. Naposledy dáme do polévky drůbky i maso, vše rovněž nakrájené na úhledné nudličky. Je-li třeba, dosolíme. Před podáváním posypeme petrželkou.

Smetanový česnekový krém

Suroviny: 0,5 l hovězího vývaru (může být připravený z masoxu), 0,25 l mléka, 0,25 l sladké smetany (šlehačky), 5 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, petrželová nať, zavářka do polévky: osmažené houskové kostičky

Příprava: Vymaštěnou nádobu lehce zahřejeme na středním stupni tepel. zdroje. Rozpustíme v ní máslo. Jakmile máslo začne pěnit, přidáme mouku, tepel. zdroj snížíme na minimum a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Pomalu k ní přiléváme prochladlý vývar. Stále dobře mícháme, aby nevznikly hrudky. Když krém začne vařit, přilijeme mléko a pomalým varem povaříme pod pokličkou 5 minut. Na závěr přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Zahřejeme k bodu varu, ale dále již nevaříme. Podáváme s osmaženými houskovými kostičkami a jemně nakrájenou petrželovou natí.

Rajčatová polévka

Suroviny: 10 dkg rajčatového protlaku, 1 lžíce másla, 1 menší cibule, cukr, sůl, citronová šťáva, 3 vrchovaté lžíce strouhání eventuálně 1-2 lžíce máslové jíšky, můžeme zavařit i rýží a ještě trochu zahustit máslovou jíškou

Příprava: Postavíme 1,5 l rendlík na tepel. zdroj a zahříváme cca 3 min. na středním stupni. Potom přidáme máslo a najemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, sůl, zamícháme a rozředíme asi 1 l vody. Zvýšíme teplotu do té doby, než polévka začne vařit, pak snížíme příkon na min. a přikryté poklicí povaříme cca 10 min. Na závěr zavaříme strouháním a povaříme 5 min., opět přikryté poklicí. Dochutíme cukrem a citrónovou šťávou.