MOUČNÍKY

Žemlovka s jablky

Suroviny: 12 rohlíků nebo žemlí, cca 0,5 l mléka, 3 vejce, 0,5 kg oloupaných nastrouhaných jablek, 10 dkg cukru, rozinky, skořice, 10 dkg másla

Příprava: V mléce rozkvedláme vejce a nalijeme je na plátky rozkrájených rohlíků nebo žemlí. Tekutina se musí do žemlí vpít. Na dno nádoby poklademe jednu třetinu žemle, na ně navrstvíme polovinu nastrouhaných jablek, posypeme je cukrem, skořicí a rozinkami, zakryjeme druhou třetinou máčených žemlí, na ně dáme opět jablka, cukr, skořici a rozinky. Nakonec položíme zbytek žemlí, pokropíme je máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžová. Před podáváním pocukrujeme.

Anglický puding

Suroviny: 80 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, 80 g vlašských ořechů, 130 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 5 lžic mléka, do vymaštěné a vysypané formy: omastek, strouhanka

Příprava: Máslo zamícháme s cukrem, postupně přidáme žloutky, strouhané ořechy, mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec vmícháme opatrně tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané pudingové formy. Když nemáme pudingovou formu, nalijeme těsto do malé bábovkové formy, vymaštěné a vysypané strouhankou, zakryjeme alobalem a vložíme do kotlíka. Opatrně nalijeme do kotlíka vodu. Dáme jí tolik, aby sahala do 3 cm výšky formy. Pomalým varem vaříme 60-70 minut. Uvařený puding vyklopíme, rozdělíme na porce a podáváme pocukrovaný s zavařeným ovocem nebo politý vanilkovou nebo čokoládovou omáčkou.

Jablečný moučník

Suroviny: 1/2 kg oloupaných jablek, 200 g práškového cukru, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, na polevu: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku

Příprava: Oloupaná jablka ostrouháme na hrubším struhadle. V míse smícháme jablka, mouku, cukr, prášek do pečiva a vejce. Hmotu nalijeme do studené nádoby a dáme do mírně předehřáté trouby. Při teplotě 140-180 °C pečeme do růžova, zhruba 3/4 hodiny. Vychladnutý moučník vyklopíme a necháme ho úplně vychladnout. Studený polijeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy nakrájíme na 16 kousků a před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a ovocem.

Příprava polevy: Čokoládu rozlámeme a spolu s ztuženým tukem rozehřejeme ve menší nádobě.

Vánočka

Suroviny: 1/4 kg polohrubé mouky, 1/4 hladké mouky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 2 vejce, sůl, nastrouhaná citrónová kůra, trošku nastrouhaného oříšku, 2 dl vlažného mléka, 1 balíček instantního droždí (10 g), 50 g hrozinek, 30 g mandlí, 1 rozšlehané vejce na potření, případně sezamové semínka na posypání

Tip: Těsto lze pohodlně zpracovat v našem Ronicu 20.

Příprava: Do mísy prosejeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme instantní droždí, cukr,sůl, nastrouhaná citrónová kůra a muškátový oříšek a dobře promícháme. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce a tím zaděláme těsto. Nakonec přidáme roztopený vlažný tuk, hrozinky a loupané mandle. Těsto dobře zpracujeme, povrch zlehka posypeme moukou a na teplém místě necháme kynout. Nakynuté těsto opět promícháme, aby kleslo a necháme opět vykynout. To opakujeme dvakrát. Vykynuté těsto položíme na pracovní desku a rozdělíme ho na devět stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Základ vánočky upleteme ze 4 pramenů a přendáme ho na dno pekáče (popř. čtvercovky). Střed pletence hranou ruky lehce vtlačíme a položíme na něj další pletenec, připravený ze 3 pramenů. Opět trochu střed po celé délce vtlačíme a navrch dáme stočené poslední dva prameny, jejihž konce podsuneme pod vánočku. Necháme kynout na teplém místě asi 1/2 - 3/4 hodiny. Potom vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme posekanými mandlemi nebo sezamem. Dáme do rozehřáté trouby. 20 min. prudce pečeme (200 °C) a asi 30 min. Dopékáme při 180 °C.

Obměna: Z tohoto těsta můžeme připravit velikonoční bochníčky, které upečeme v čtvercové nádobě stejným postupem.

Upozornění: Nemáme-li k dispozici instantní droždí, použijeme asi 40 g kvasnic, připravíme kvásek a další postup je stejný.

Bleskový perník pečený na plotýnce

Suroviny: 120 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g jemného krystalového cukru, 120 ml vlažné vody, 2 lžíce kakaa, 1-2 lžíce rumu, 160 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, na posypání: 50 g kokosové moučky nebo strouhaných ořechů

Příprava: Ve vyšší nádobě rozpustíme tuk, přidáme cukr, vodu, rum, kakao a promícháme. Z této směsi odlijeme cca 75 ml a dáme stranou. Ke zbylé směsi přidáme mouku promíchanou s práškem do perníku, celá vejce, vanilkový cukr a dobře promícháme. Do studené nádoby nalijeme připravené těsto a přiklopíme poklicí. Přeneseme na tepelný zdroj, zapnutý na minimum. Pečeme 20-25 minut. Upečený perník ponecháme v nádobě a ještě horký potřeme.