HOVĚZÍ MASO

Pekingské maso

Suroviny: 400 g hovězí svíčkové, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce vody, 1 vejce, sůl, 1 cibule, 1 červená paprika, 5 dkg póru, 4 lžíce oleje, na zálivku: 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce červeného vína, špetka cukru, špetka glutasolu, 1 lžička solamylu, 2 lžičky vody

Příprava: Odblaněnou svíčkovou nakrájíme na tenké plátky a smícháme se solamylem, vodou, solí a vejcem. Pánvičku WOK, zahříváme cca 4 min. na max. stupni tepel. zdroje. Ve správném nahřátí nádoby se po stříknutí vody na její dno vytvoří kolující kapky. Do takto připravené nádoby můžeme přidat ztužený tuk (je možné připravit zcela bez tuku), necháme ho chvilku rozpálit a potom v něm připravené maso prudce orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pór a papriku. Na maximálním stupni tepelného zdroje mícháme cca 2 min. Potom zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili smícháním veškerých surovin, dobře promícháme a podáváme.

Příloha: vařená rýže

Hovězí svíčková na smetaně

Suroviny: 1 kg zadního hovězího masa, 100 g slaniny, sůl, černý pepř mletý, 80 g sádla nebo másla, 250 g kořenové zeleniny (mrkve, celer, petržel), 2 cibule, drobek tymiánu, 1 lžíce celého černého koření, 1 lžíce nového koření, vývar na podlití, 1-2 bobkové listy, citrónová šťáva, na zavárku: 1/2 l kysané smetany nebo 1/4 l sladké smetany na šlehání, 3 lžíce hladké mouky, na ozdobení: citrón, brusinkový kompot, vyšlehaná smetana

Příprava: Odblaněné, umyté a osušené maso prošpikujeme slaninou, osolíme a okořeníme. Vymaštěnou nádobu zahřejeme na max. stupni tepelného zdroje 4 min. Ve správně nahřáté nádobě se vytvoří po stříknutí vody na jejím dně kuličky. Do připravené nahřáté nádoby dáme maso ze všech stran rychle opečeme. Potom přidáme očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a necháme bez pokličky zeleninu trochu opéct. Potom přidáme koření, podlijeme vývarem a asi 50 min. pečeme v předehřáté troubě. Prvních 20 minut pečeme přikryté pokličkou, zbytek času bez pokličky. Po čase pečení maso vyndáme, koření odstraníme a zeleninu se šťávou rozmixujeme nebo propasírujeme. Vrátíme do nádoby a na střením stupni tepelného zdroje povaříme 5 minut se zavářkou, kterou jsme připravili ze smetany a hladké mouky. Hotovou omáčku dochutíme citrónovou šťávou, je-li potřeba dosolíme. Na zpestření chuti můžeme přidat trochu cukru. Maso nakrájíme na porce a vrátíme do omáčky. Každou porci masa před podáváním ozdobíme plátkem citrónu, na který dáme trošku brusinkového kompotu a případně kopeček vyšlehané smetany.

Příloha: Kynutý knedlík

Guláš

Suroviny: 750 g zadního hovězího masa, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce sladké červenej papriky, 1 kávová lžička pálivé papriky, 1 lžíce sádla, vývar nebo voda na podlití, 3 lžíce strouhaného tvrdého tmavého chleba

Příprava: Nádobu zahříváme asi 3-5 minut na vyšším stupni tepelného zdroje. Pánev je správně nahřátá, jak se vytvoří kapky po stříknutí vody na dne i stěnách pánve. Do takto připravené pánve vložíme maso, které jsme umyli, osušili a nakrájeli na kostky. Maso rozložíme na dno i stěny pánve a opékáme ho ze všech stran. Asi po 10 minutách rozhrneme maso na stěny pánve, na dno dáme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Teplotu zdroje zmírníme. Když je cibule zlehka opečená, přidáme sladkou i pálivou papriku, zahrneme maso ze stěn, osolíme, zamícháme, podlijeme (mírně) a přikryjeme pokličkou. Dusíme zhruba 1 hodinu. V průběhu dušení odkrýváme pokličku jen tehdy, když je třeba maso podlít. Měkké maso zasypeme strouhaným chlebem, zamícháme, přilijeme potřebným množstvím vývaru a ještě asi 5-10 minut povaříme. Před podáváním můžeme guláš přizdobit nakrájenou cibulí, čerstvou paprikou nakrájenou na pásky a pod.

Příloha: vařené brambory, chléb, pečivo, dušená rýže, zeleninové saláty, bramborové knedlíky, nakládaná zelenina, vařená pohanka

Hovězí závitky

Suroviny: 4 plátky roštěnce po cca 120 g, 2 kyselé okurky, 50 g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 celý tenký párek (měkký salám), 1 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíce kaparů, 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění, vývar na podlití, mletý pepř, sůl

Příprava: Očištěné, omyté a osušené roštěnky po okrajích mírně nařízneme, pak je naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na takto připravené plátky masa položíme ke kratšímu konci půlku okurky, čtvrtku vejce, plátek slaniny a půl nožičky párku. Maso zavineme a spíchneme párátkem nebo jehlou. Nádobu zahřejeme 5 minut na středním stupni tepelného zdroje. V nahřáté nádobě opečeme závitky ze všech stran dohněda. To trvá asi 7 minut. Potom přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podlijeme trochou vývaru. Na minimálním stupni tepelného zdroje dusíme pod poklicí 20 minut. Pak závitky obrátíme, mírně podlijeme a dusíme ještě asi 15 minut. Měkké maso vyjmeme a odstraníme párátka nebo jehly. Vysmahnutou šťávu zaprášíme moukou, přidáme najemno nakrájené kapary, worcestr a zalijeme vývarem do požadované hustoty. Povaříme ještě asi 2 minuty. Závitky podáváme přelité omáčkou.

Příloha: dušená rýže, arabská rýže, vařená pohanka, těstoviny, kompot, saláty z čerstvé zeleniny

Hovězí maso po burgundsku

Suroviny: 700 g hovězího zadního masa, 150 g cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/4 celeru, 1 lžíce pokrájených čerstvých lístků tymiánu (1 lžička sušeného), 350 ml červeného vína, sůl, pepř, petrželová nať

Příprava: Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 4 × 4 cm. Nádobu zahřejeme 5 minut na středním stupni tepelného zdroje. Nádoba je správně nahřátá, vytvoří-li se kolující kapky po stříknutí na její dno. Vložíme maso a restujeme cca 4 minuty. Maso musí být opečené z všech stran, proto mícháme. Potom přidáme hrubě pokrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky, mrkev a celer na větší špalíčky, tymián, sůl, pepř, mouku a dobře promícháme. Zalijeme vínem, přiklopíme poklicí a jakmile začne pokrm vařit, snížíme tepelný zdroj na minimum. Dusíme asi 50-60 min. to je již maso dostatečně měkké. Hotový pokrm sypeme jemně pokrájenou petrželovou natí.

Příloha: vařené brambory, vařená rýže, zeleninové saláty

Hovězí Roštěnka „Daniela“

Suroviny: 4 roštěnky s hmotností 150 g, sůl, černé koření, tymián, 1 lžíce hořčice, 2 větší cibule, 1 lžíce oleje nebo másla na vaření, vývar nebo voda na podlití, 100 g měkkého salámu, 1 vejce uvařené natvrdo, na zavářku: 0,3 l kysané smetany, 1 lžíce polohrubé mouky

Příprava: Očištěné a naklepané roštěnky na okrajích několikrát nařežeme, osolíme, okořeníme, posypeme tymiánem a potřeme je hořčicí. Nádobu dáme na tepelný zdroj zapnutý na střední stupeň. V nádobě rozehřejeme trochu tuku, přidáme cibuli nakrájenou na drobné kolečka a usmažíme ji do růžova. Potom přidáme připravené roštěnky, mírně je podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po 15 minutách maso obrátíme a opět přikryjeme, dusíme do měka dalších 15-20 minut. Měkké maso vyndáme a vlastní šťávu zahustíme kysanou smetanou, kterou jsme předtím zapražili moukou. Necháme asi 5 minut povařit. Potom omáčku přecedíme, a je-li potřeba dosolíme. Servírujeme tak, že plátky masa bohatě posypeme směsí z nadrobno nakrájeného salámu a posekaného natvrdo uvařeného vejce.

Příloha: kynutý knedlík, rýže, bílé pečivo