DRŮBEŽ, KRÁLÍK

Řízky v trojobalu

Suroviny: drůbeží řízky, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej

Příprava: Maso naklepeme, osolíme. Postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance. Nádobu dobře nahřejeme a ztlumíme na minimum. Do misky nalijeme olej a připravené řízky lehce v oleji namočíme z obou stran a vložíme do nádoby. Dále smažíme z obou stran jako obvykle. Při smažení většího počtu řízků odstraníme papírovým ubrouskem po každé várce opadané kousky strouhanky tak, abychom dávali další řízky vždy do čisté a suché nádoby.

Tip: K přípravě strouhanky doporučujeme použít čerstvé pečivo, které dokonale zpracujeme v mixéru Ronic 20. Strouhanka z čerstvého pečiva nesaje tolik tuku a jídlo je lehce stravitelné.

Krůtí maso s nivou

Suroviny: 600 g krůtího masa bez kůže (prsa, stehno), 200 g nivy, sůl, pepř, 1 lžíce worcestrové omáčky, petrželová nať, citrón, 1 lžíce oleje, vývar nebo voda na podlití

Příprava: Krůtí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Nádobu zahřejeme 4 minuty na středním stupni tepelného zdroje a zprudka na něm orestujeme krůtí maso. Mícháme a dbáme na to, aby se maso peklo ze všech stran. Asi po 3 minutách snížíme tepelný zdroj na minimální stupeň, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme asi 7 minut. Do měkkého masa přidáme nastrouhanou nivu a promícháme. Jakmile se sýr rozpustí, je pokrm hotový. Porce zdobíme petrželovou natí a plátky citrónu.

Příloha: vařená či dušená rýže, opékané nebo vařené brambory, zeleninové saláty

Kuře ve sladkokyselé omáčce po Thajsku

Suroviny: 500 g kuřecích prsíček, 1 větší mrkev, 1 cibule, 1 paprika, 150 ml sladké chilli omáčky (Sweet Chilli Sauce), 150 g ananasu, 2 lžíce oleje, 150 ml vody

Příprava: Omytá a osušená kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky cca 1 × 1 cm. Oloupanou cibuli, očištěnou a omytou mrkev i papriku nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i ananas. Nádobu zahřejeme 4 minuty na středním stupni tepelného zdroje a maso se sójovou omáčkou restujeme 2-3 minuty. Podlijeme vodou, přidáme připravenou cibuli, mrkev, papriku, trochu osolíme, přiklopíme poklicí a na středním stupni tepelného zdroje vaříme 5 minut. Na závěr přidáme ananas a sladkou chilli omáčku, promícháme a povaříme asi 1 minutu. Tento pokrm není třeba mnoho solit.

Příloha: rýžové nudle, vařená rýže, zelenina, ovoce

Kuřecí křídla se zázvorem a česnekem

Suroviny: 12-16 ks kuřecích křidýlek, na marinádu: 7 lžic sójové omáčky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička cukru, 5 prolisovaných stroužků česneku, 1 lžička soli

Příprava: Do nádoby naskládáme omytá a osušená kuřecí křídla a zalijeme je marinádou, kterou jsme si připravili smícháním všech surovin. V chladu necháme marinovat nejméně 2 hodiny. Nádobu s křidýlky dáme na tepelný zdroj a na středním stupni pečeme pod pokličkou 25-30 minut. Během pečení jednou křídla otočíme, je-li třeba, trochu podlijeme vodou.

Příloha: Teplá křidýlka podáváme s rýží, studená s pečivem.

Kari kostky

Suroviny: 4 plátky kuřecích prsíček, 4 lžičky kari koření, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 25 dkg mražené zeleninové směsi, 3 lžíce kečupu, olivový olej, sůl, 2 dcl kysané smetany

Příprava: Očištěné a osušené maso nakrájíme na kostky cca 2 × 2 cm. Nádobu zahřejeme na max. stupni tepelného zdroje cca 3 minuty. Potom do ní přidáme maso a rychle ho pečeme ze všech stran. Dále přidáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, rozsekaný česnek, mraženou zeleninu a ještě chvíli opékáme. Potom směs osolíme, přidáme kari, kečup, mírně podlijeme a přikryté pokličkou dusíme na mírném stupni tepelného zdroje zhruba 10 minut. Na závěr vmícháme krémovitou smetanu.

Poznámka: Lze použít i na jiné druhy masa, dobu vaření je třeba přizpůsobit.

Příloha: arabská či dušená rýže, hranolky, vařené brambory, chléb, pečivo, zeleninové saláty apod.

Kuře po myslivecku

Suroviny: 40 dkg kuřecích prsíček, 1 větší cibule, 10 dkg čerstvých žampiónů, 2 lžíce brusinkového kompotu, 1 lžička drhnutého tymiánu, 3 bobkové listy, 3 zrnka jalovce, 3 zrnka nového koření, 3 zrnka pepře, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce oleje, sůl

Příprava: Omyté a osušené maso nakrájíme na proužky asi 1 cm silné, dáme do misky, osolím, zakapeme olejem, přidáme tymián, bobkový list, nové koření, jalovec a pepř. Promícháme a necháme v chladu odležet nejméně 1 hodinu, nejlépe však přes noc. Nádobu zahřejeme na max. stupni tepelného zdroje. Na dně správně nahřáté nádoby se tvoří po stříknutí vody kolující kapky. Do takto připravené nádoby vložíme maso s kořením a zprudka orestujeme. K opečenému masu přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a tenké plátky žampionů. Zamícháme, podlijeme bílým vínem, přiklopíme poklicí a na středním stupni tepelného zdroje dusíme asi 10 minut. Na závěr přidáme do pokrmu brusinkový kompot, zamícháme a necháme jen prohřát. Již nevaříme.

Příloha: dušená či arabská rýže, vařené brambory, pečivo, bílý chléb

Kuře na sporáku

Suroviny: 4 porce kuřete - celková hmotnost 1-1,20 kg, gril. koření, 8 středně velkých brambor

Příprava: Omyté, osušené porce kuřete vložíme do nádoby, kterou jsme asi 3 minuty zahřívali na max. stupni tepelného zdroje. Přikryjeme poklicí a tepelný zdroj snížíme na střední stupeň. Po 15 minutách poklici sundáme, porce kuřete posypeme gril. kořením a obrátíme je. Opečenou stranou také posypeme gril. kořením a na porce kuřete poklademe oloupané, na plátky (3-4 mm) nakrájené brambory. Opět přiklopíme poklicí a pečeme zase 15 minut. Upečené porce kuřete přendáme na tác, obložíme plátky brambor a čerstvou zeleninou a podáváme.

Podtatranské plněné kuře

Suroviny: 2 polovičky kuřete, játra, rohlíky, vejce, majoránka, kysané zelí, brambory, sůl, gril. koření, mléko, vlašské ořechy

Příprava: Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme je do mléka. Přidáme vejce, nadrobno nasekané vlašské ořechy, sůl, koření, pomleté kuřecí játra. Promíchaní na kašovitou směs a naplníme polovičky kuřete. Do vyhřáté nádoby položíme polovičky kuřete, otočené kůží dolů. Posypeme gril. kořením. Zakryjeme pokličkou a pečeme na poloviční výkon cca 20 minut. Potom kuře otočíme a přidáme kysané zelí, očištěné brambory nakrájené na kolečka. Zapečeme 10 minut a necháme 10 minut dojít.

Marinované krutí prsa

Suroviny: 4 plátky krůtích prs, 1 vejce, polohrubá mouka, sůl, černé mleté koření, červená mletá paprika, 6 pl mléka, 1 pl hořčice, uzený sýr

Příprava: Vejce, polohrubou mouku, sůl, černé mleté koření, červenou mletou papriku, mléko a hořčici smícháme a namočíme do toho krutí prsa na 3-4 hodiny. Marinované prsa vložíme do vyhřáté nádoby a osmažíme cca 4 minuty pod pokličkou. Otočíme na druhou stranu a osmažíme bez pokličky. Ještě za smažení posypeme strouhaným uzeným sýrem.

Příloha: hranolky, rýže s kari kořením a zeleninová obloha

Kuře ala kačena

Suroviny: kysané zelí, kousky kuřete, sůl, kmín, anglická slanina

Příprava: Na dno nádoby vložíme vyždímané kysané zelí. Na to položíme čtyři kousky kuřete. Mírně osolíme a posypeme mletým kořením. Navrch přidáme plátky anglické slaniny. Vaříme na mírném stupni tepla na sporáku.

Tepelná příprava: 20-25 minut

Příloha: houskové knedlíky

Králičí stehna na smetaně

Suroviny: 4 králičí stehna, 50 g slaniny, 1 mrkev střední velikosti, 1/4 celeru, 1 kořenová petržel, 1 větší cibule, 1 plná lžíce sádla, 1 lžíce plnotučné hořčice, vývar na podlití, špetka tymiánu, 6 zrnek nového koření, 8 zrnek pepře, 2 bobkové listy, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl, na zahuštění: 250 ml smetany, 1-2 lžíce hladké mouky

Příprava: Očištěná, odblaněná, omytá a osušená králičí stehna prošpikujeme slaninou, nakrájenou na proužky. Nádobu zahřejeme 4 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Rozehřejeme v ní sádlo a drobně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme hořčici a osmahneme. Do základu přidáme připravená stehna a krátce je ze všech stran opečeme. Potom maso osolíme, opepříme a posypeme zeleninou, nakrájenou na kostičky. Přidáme všechno koření, podlijeme trochou vývaru, přiklopíme poklicí a na minimálním stupni tepelného zdroje dusíme 40-50 minut. Během dušení maso 1-2krát obrátíme, je-li třeba podlijeme. Měkká stehna vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Povaříme ještě 5 minut. Na závěr ochutíme omáčku citrónovou šťávou. Do hotové omáčky vložíme zpět maso.

Příloha: houskový knedlík, kynutý knedlík, brusinkový kompot

Pikantní králík

Suroviny: králík, měkký salám,vejce, anglická slanina, plnotučná hořčice, cibule

Příprava: Králíka naporcujeme, osolíme a potřeme hořčicí. Na pekáč rozložíme porce králíka. Nakrájíme 4 vajíčka na čtvrtky a položíme na králíka společně s plátky salámu (20 dkg), kousky anglické slaniny (20dkg) a kolečky cibule. Pečeme 20 minut.

Příloha: opékané brambory, dušená rýže

Tepelná příprava: 20 minut