BEZMASÁ JÍDLA

Smažený sýr v trojobalu

Suroviny: cca. 1 cm silné plátky tvrdého sýru, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej

Příprava: Plátky sýru postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a ještě jednou ve vejci a strouhance. Nádobu dobře nahřejeme a ztlumíme na minimum. Do misky nalijeme olej a připravený sýr lehce v oleji namočíme z obou stran a vložíme do nádoby. Dále smažíme z obou stran jako obvykle. Při smažení většího počtu sýrů odstraníme papírovým ubrouskem po každé várce opadané kousky strouhanky tak, abychom dávali další sýr vždy do čisté a suché nádoby.

Tip: K přípravě strouhanky doporučujeme použít čerstvé pečivo, které dokonale zpracujeme v mixéru Ronic 20. Strouhanka z čerstvého pečiva nesaje tolik tuku a jídlo je lehce stravitelné.

Smažený květák v trojobalu

Suroviny: květák, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej

Příprava: Květák krátce povaříme tak, aby nebyl úplně měkký. Doporučujeme použít systém pro vaření v páře. Takto povařený květák rozdělíme na jednotlivé růžičky podle požadované velikosti a postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance. Nádobu dobře nahřejeme a ztlumíme na minimum. Do misky nalijeme olej a připravený květák lehce v oleji namočíme z obou stran a vložíme do nádoby. Dále smažíme ze všech stran jako obvykle. Při smažení většího počtu sýrů odstraníme papírovým ubrouskem po každé várce opadané kousky strouhanky tak, abychom dávali další květák vždy do čisté a suché nádoby.

Tip: K přípravě strouhanky doporučujeme použít čerstvé pečivo, které dokonale zpracujeme v mixéru Ronic 20. Strouhanka z čerstvého pečiva nesaje tolik tuku a jídlo je lehce stravitelné.

Smažené žampiony v trojobalu

Suroviny: žampiony, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej

Příprava: Žampiony očistíme a odstraníme nožičky. Kloboučky postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance. Nádobu dobře nahřejeme a ztlumíme na minimum. Do misky nalijeme olej a připravené žampiony lehce v oleji namočíme z obou stran a vložíme do nádoby. Dále smažíme z obou stran jako obvykle. Při smažení většího žampionů odstraníme papírovým ubrouskem po každé várce opadané kousky strouhanky tak, abychom dávali další květák vždy do čisté a suché nádoby.

Tip: K přípravě strouhanky doporučujeme použít čerstvé pečivo, které dokonale zpracujeme v mixéru Ronic 20. Strouhanka z čerstvého pečiva nesaje tolik tuku a jídlo je lehce stravitelné.

Zapečené flíčky s houbami a vejci

Suroviny: 400 g suchých flíčků, hrst sušených hub (napřed namočených), 30 g masti (oleje), 1 velká cibule, 1 l vody, 100 g anglické slaniny, 1/8 l mléka, 3 celé vejce, sůl, čer. koření, petrželová nať, 1 lžíce olivového oleje

Příprava: Do čtvercové nádoby nalijeme 1 l vody a přivedeme k varu. Potom ji osolíme, přidáme olivový olej, nasypeme flíčky a pod pokličkou na minimálním stupni tepelného zdroje vaříme 10 minut. V průběhu varu netřeba odkládat pokličku, ani míchat. Slijeme zbytek vody a flíčky necháme v nádobě. Přidáme osmaženou, na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a promícháme. Rendlík postavíme na tepelný zdroj zapnutý na střední stupeň a zahřejeme asi 3 minuty. Rozehřejeme trochu tuku přidáme oloupanou, najemno nakrájenou cibuli a překrájené, namočené sušené houby. Několik minut podusíme a potom směs přidáme do čtvercové nádoby k vařeným flíčkům. Osolíme, okořeníme, dobře promícháme a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. V horké troubě zapékáme asi 30 minut při 180-200 °C. Hotový pokrm rozdělíme na porce a posypeme petrželovou natí. Na zvýraznění houbové vůně můžeme použít Houbové koření.

Příloha: čerstvá zelenina, saláty z čerstvé zeleniny, nakládaná zelenina, kompot

Těstoviny s provensálskou omáčkou

Suroviny: 450 g špaget nebo jiných těstovin, voda, sůl, na omáčku: 200 ml mléka, 100 ml smetany na šlehání, 150 g taveného smetanového sýra, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce čerstvých sekaných lístků rozmarýnu, pažitky a majoránky

Příprava: Do nádoby nalijeme vodu, osolíme a na maximálním stupni tepelného zdroje přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme těstoviny a uvaříme dle návodu na obalu. Měkké těstoviny scedíme, prolijeme vodou, necháme okapat, dáme do mísy a zalijeme omáčkou. Obložíme zeleninou a podáváme.

Příprava omáčky: Nádobu zahřejeme 3 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Potom do ní vlijeme mléko, přidáme sýr a za stálého míchání rozvaříme. Hustou omáčku naředíme smetanou a přivedeme k bodu varu, potom tepelný zdroj vypneme.

Příloha: čerstvá zelenina

Bramborové placky pro dělenou stravu

Suroviny: 2 kg brambor, česnek, sůl, majoránka, koření, 1 balení ovesných vloček, 1 pl hladké mouky

Příprava: Brambory nastrouháme, přidáme česnek, majoránku, sůl, koření, lžičku hladké mouky, ovesné vločky. Směs promícháme a necháme postát asi 1 hodinu. Na rozehřáté nádobě pečeme placky z obou stran do křupava bez tuku.

Příloha: k plackám podáváme mléko

Zeleninové rizoto

Suroviny: rýže žampiony, cibule, mrkev, hrách, celer, mleté černé koření, paprika, vegeta

Příprava: Do vyhřáté nádoby dáme rýži a vodu v poměru 1:2, osolíme a vaříme 4 minuty. Rýži vyndáme, do nádoby dáme zeleninu a podlijeme 1 dcl vody, udusíme do měka spolu se žampiony. Smícháme s rýží a ochutíme mletou paprikou, vegetou a kořením. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Brokolice se sýrovou omáčkou

Suroviny: 600 g brokolice, na omáčku: 200 g nastrouhaného sýra (cihla, ementál), 1 dl mléka, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžička worchestrové omáčky, 0,5 lžičky sladké mleté papriky

Příprava: Do nádoby dáme asi na dva prsty vysoko vody, osolíme a přivedeme do varu. Do vařící vody dáme očištěnou a opláchnutou brokolici, přikryjeme pokličkou a na mírným plameni vaříme 10-12 min. Než se uvaří brokolice, připravíme si omáčku. Do rendlíku dáme mléko, strouhaný sýr, česnek, worchester, papriku a zahříváme na mírném ohni. Mícháme. Asi za 5 minut se utvoří hladká sýrová omáčka. Uvařenou, odkapanou brokolici rozdělíme na talíře a polijeme horkou sýrovou omáčkou.

Příloha: vařené brambory s máslem a pažitkou, chléb, pečivo